FAQ

Het afsluiten van een hypotheek is niet iets wat je dagelijks doet. Veel van de vragen die u heeft, proberen wij te beantwoorden tijdens de adviesgesprekken. Het kan natuurlijk voorkomen, dat u het antwoord achteraf bent vergeten of dat het niet is besproken.

Hieronder de meeste gestelde vragen (frequently asked questions) per categorie:

Advies & bemiddelingskosten

Q1. Is het eerste hypotheekgesprek vrijblijvend?

A. Ja, de kosten voor de eerste afspraak nemen wij voor onze rekening. Tijdens het gesprek lichten wij de advies & bemiddelingskosten toe.

Q2. Wat zijn de advies- en bemiddelingskosten en vanaf welk moment ga ik die betalen?

A. De advies & bemiddelingskosten verschillen per situatie. Op de website onder advies & bemiddelingskosten vindt u een indicatie van de kosten per categorie. Wij zullen duidelijk communiceren vanaf welk moment u deze advies & bemiddelingskosten bent verschuldigd.

Q3. Waarom zijn de advies- en bemiddelingskosten voor een zelfstandig ondernemer hoger?

A. De aanvraag en bemiddeling van een zelfstandig ondernemer is complexer en daardoor tijdsintensiever. Dit zorgt voor extra werkzaamheden, waardoorhet tarief hoger uitvalt.

Q4. Waarom zijn de advies- en bemiddelingskosten voor een doorstromer hoger?

A. De meeste doorstromers komen in aanmerking voor het overgangsrecht. Wat dit precies inhoudt, wordt besproken tijdens één van de adviesgesprekken. In het kort gezegd, mag u uw oude hypotheekvormen meenemen naar de nieuwe woning. Dit zorgt voor extra werkzaamheden, waardoor het tarief hoger uitvalt.

Hypotheek

Q1. Wat ga ik aan rente betalen?

A. Dit is per geldverstrekker verschillend. Elke geldverstrekker heeft zijn eigen rentebeleid en risicoklassen. De verschillen per geldverstrekker zijn groot en absoluut het onderzoeken waard.

Q2. Is het mogelijk om met een buitenlands inkomen een woning in Nederland te kopen?

A. Ja, dit is mogelijk. Echter niet bij elke geldverstrekker. Neem telefonisch contact met ons op om uw situatie te bespreken.

Voorwaarden

Q1. Mijn oude woning is nog niet verkocht, kan ik dan wel al een nieuwe woning kopen?

A. In sommige situaties is dit mogelijk. Afhankelijk van marktwaarde oude woning en inkomen.

Q2. Hoeveel hypotheek mag ik per jaar boetevrij aflossen?

A. De meeste geldverstrekkers hanteren een percentage van 10% van het oorspronkelijke bedrag per jaar.

Q3. Mag ik mijn oude woning aanhouden en verhuren?

A. U mag de eigen woning niet zonder toestemming van de geldverstrekker verhuren. Tenzij u een speciale beleggingshypotheek heeft.

Overig

Q1. Hoe krijg ik mijn belastingvoordeel maandelijks terug?

A. Nadat de overdracht van de woning heeft plaats gevonden, dient u een 'verzoek of wijziging voorlopige aanslag' in te dienen bij de belastingdienst. Vraag ons naar de mogelijkheden. Wij brengen u graag in contact.

Q2. Hoe lang duurt het voordat ik een hypotheek heb?

A. Helaas is hier geen eenduidig antwoord op te geven. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Q3. Wat gebeurt er nadat mijn hypotheekaanvraag definitief is geaccepteerd door de geldverstrekker?

A. Nadat uw hypotheek aanvraag definitief is geaccepteerd, worden de er notarisinstructies door de geldverstrekker naar de opgegeven notaris verzonden. Aan de hand hiervan kan de notaris concept hypotheek- en leveringsakte opmaken.

Q4. Moet ik de facturen voor het taxatierapport, bouwkundige keuring, notaris, makelaar en hypotheekadviseur zelf betalen?

A. De meeste facturen worden uitbetaald door de notaris op de dag van transport. Het kan voorkomen dat de taxateur je verzoekt eerder te betalen. Overleg dan even met de adviseur.